Als bestuurder stel je je zeker de vraag hoe diversiteit binnen je eigen organisatie leeft. Is diversiteit zichtbaar zowel voor de mensen die zorg van jullie ontvangen, maar ook voor de mensen die bij er werken? Het is een gevoelig thema. Als je er niets aan doet, denkt dat het vanzelf gaat, het standpunt inneemt dat het bij jouw organisatie echt geen thema is, dat het niet speelt dan ontstaan er vanzelf problemen.
Als bestuurder bij Axioncontinu in Utrecht realiseerde ik me sterk dat 12 procent van de bewoners van de stad een niet-westerse achtergrond heeft. Dat zien we ook nadrukkelijk terug bij de mensen voor wie en met wie we werken. Daarmee is de vraag actueel om cultuursensitief te werken en dat vraagt om gerichte aandacht. Als bestuurder heb je een rol om direct met mensen uit je eigen organisatie in gesprek te gaan over hoe diversiteit wordt vorm gegeven. Door te vragen wat de ander beweegt en belangrijk vindt, ook uit andere culturen, toon je belangstelling en kom je in gesprek.
Een andere vraag is hoe zichtbaar je als organisatie bezig bent met diversiteit en hoe je dat terug ziet in je eigen publicaties. Dat blijkt niet alleen uit de tekst, maar ook uit de beelden, de foto’s die gebruikt worden. Vindt je diversiteit terug bij de medewerkers aan het bed, maar zie je dat ook in de leidinggevende functies?
Bij Axioncontinu zijn alle ervaringen bijeen gebracht in een boekje “Kleurrijke zorg”. Hierin is verwoord wat voor de organisatie belangrijk is, wat mooi, maar ook wat als lastig wordt ervaren. Dat boekje is aan alle clienten/bewoners en medewerkers toegestuurd. Mensen zien zichzelf terug en voelen zich daarmee uitgenodigd mee te denken en ideeen ter verbetering aan te leveren.
Het is op dit moment een sterk maatschappelijk debat, van zwarte Piet tot aan etnisch gerelateerde aanhoudingen door de politie. Iedereen heeft wel een mening en het gaat er nu juist om daarover met elkaar te spreken. In alle openheid het gesprek aangaan en samen nadenken over de vraag hoe je de zorgorganisatie divers in richt, dat is de verantwoordelijkheid van iedereen, maar zeker van de bestuurder.